Откраднаха череп с издължена форма по време на разкопки в Стара

...
Откраднаха череп с издължена форма по време на разкопки в Стара
Коментари Харесай

Откраднаха издължен череп от гробница при разкопките в Стара Загора


Откраднаха череп с издължена форма по време на разкопки в Стара Загора. Преди няколко месеца там бе публикувана новината за откриването на древен некропол част от Августа Траяна.

Откритието бе направено при избавителни разкопки, които се постановиха при реализирането на воден план в града. От музея в Стара Загора обявиха, че по време на разкопките е осъществен вандалски акт, предаде NOVA.

Според гл. ас. Петър Калчев това е вандалски акт, който е насмешка с мъртвите.

" Гробницата е неповторимо съоражение, до момента сме разкрили над 30 скелета. Преди да откраднат черепа, той бе изследван - беше на млада жена на към 30 години, с 2 превръзки на него, което демонстрира, че тук е живяло население с традиции за удължение на черепа. Жалко е, че бе открадната част от културното ни завещание ", показа той.

По думите му общината ще построи археологически парк на мястото на разкопките.

" Некрополът е голям, стартира край река Бидечка и свършва на ул. " Патриарх Евтимий ". Открили сме над 60 гроба в тази гробница. Най-ранните са от средата на 3 век, само че има и такива, които стигат до 12-14 век. Открихме скелет, на чиято ръка имаше 8 бронзови пръстена, както и колиета и гривни. Показва се обществена диференциация от метода на изработка на гроба - има с големи облицовки, има и с оградени камъни или просто изкопана яма. Вероятно е фамилна гробница, издигната към 3 век ", разкри ас. Калчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР